+36 30 212 9672 , +36 30 846 5507 mandarinmuhely@gmail.com

Bár vallási szertartásról van szó, olyan családokban is sor kerül rá, ahol inkább bensőséges ünnepnek, kedves hagyománynak tekintik.

Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla, és mit kaphat ajándékba az ünnepelt.

Keresztelőre készül a család keresztelő

A keresztség, görögül baptiszmosz jelentése beavatás, alámerítés. A keresztelés vízzel történik, mivel a víz a keresztelésnél az újjászületés és a megtisztulás jelképe. Az egyházban háromféle forma alakult ki: az alámerítés, a leöntés és a meghintés, ezek közül a katolikusok a leöntést, kivételesen a meghintést alkalmazzák. Az alámerítés a baptisták sajátos keresztelési formájává vált. A mélybe merítés a halál országába való leszállást és az onnan való visszatérést jelképezte régen.
Az apostolok idejében általában felnőtteket kereszteltek. Ha azonban egész családok tértek meg, a szülőkkel együtt a kiskorú gyerekeket is megkeresztelték. Így lett szokássá a gyerekek születés utáni mihamarabbi keresztelése. A keresztség egy életre szól, és nincs korhatárhoz kötve.

A szocializmus idején Magyarországon divattá vált az anyakönyvvezetők szervezte névadó. Azóta is él a lehetőség az önkormányzatoknál, hogy névadó ünnepséget vagy gyermekköszöntőt tartsanak, melyet általában rendezvényszervező cégek bonyolítanának le, ha lenne rá igény.

Keresztelőre készül a család keresztelő Képek:Pixabay.com

Manapság is a nem vallásos családok többségében szintén megvan az igény arra, hogy megünnepeljék a baba érkezését. Ehhez nem igényelnek hivatalos szertartást. Sokkal gyakoribb, hogy a baba pár hónapos korában meghívják a legközelebbi rokonokat, barátokat, és így ünneplik meg a család bővülését.

 nyuszi pelenkatorta alvókával Keresztelőre készül a család keresztelő

A jó keresztszülő
Keresztszülőnek lenni megtiszteltetés, ugyanakkor felelősség is. Nem csak azt jelenti, hogy bizonyos ünnepek alkalmával értékes ajándékokkal kell elhalmoznia a keresztgyereket – bár leginkább ez az elvárás fogalmazódik meg az emberekben. Az egyház máshova helyezi a hangsúlyokat: a keresztszülőnek életvitelével példát kell mutatnia keresztgyerekének, s nem árt, ha lelki fejlődésében is támogatni tudja őt. Nem fontos, hogy házaspárt válasszunk, s az sem kötelező, hogy ketten legyenek.

balerina kiscipos pelenkatorta áalmodj szépeket kismackó pelenkatorta aranyos pelenkatorta

A keresztszülőtől rendszerint elvárják, hogy nagyobb ünnepségek alkalmával értékes, praktikus ajándékkal kedveskedjen keresztgyerekének, és tartsa vele a kapcsolatot. Nem kell feltétlenül pénzre, drága játékokra, ékszerekre gondolni. Egy-egy közös program, kirándulás, mozi, egy jó beszélgetés legalább akkora örömet szerezhet, és abban is segít, hogy kettejük között szinte baráti kapcsolat alakuljon ki. Jó ötlet az is, hogy minden szülinapra könyvet ajándékozzon a keresztszülő, mégpedig valami olyasmit, amit maga is fontosnak tart. Így az évek során megalapozhatja a gyerek leendő könyvtárát. Manapság pedig  nagyon divatosak a pelenkatorták. Ezek torta formájú ajándékcsomagok, melyeket sokféle hasznos kellékből állítunk össze akár a gyermek korához is igazodva. Készletről is választhatók vagy egyedi igények alapján is elkészítjük őket.

bozó pelenkatorta dodó pelenkatorta